Co ještě nevíš o sacharinu

Tak mě napadlo, co bych tam přidala jako následující článek do rubriky Food and Special :). Bude to takový poněkud netradiční článek na téma jednoho z umělých sladidel. A které, že jsem si to vzala na paškál? Asi to nejpoužívánější a to je sacharin.


Někdo tvrdí, že je rakovinotvorný. Jedna z výživových poradkyň mi zase řekla, že při větším množství způsobuje slepotu. Ovšem když jsem se jí zeptala, co je pro ni zvýšené množství, nebyla mi schopna odpovědět.
Já jsem trošku pogooglila na netu, abych se dozvěděla, co je na tom pravdy a tady je výsledek:

  • chutí je asi 500x sladší než cukr
  • vynalezl ho Constantin Fahlberg z kamenouhelného dehtu
  • má hořký chuťový dojezd
  • výzkumy jsou sporné, některé prokazují vliv konzumace sacharinu na rakovinu, jiné zase toto tvrzení vyvracejí
  • v době, kdy se spekulovalo, že konzumace sacharinu může vyvolat rakovinu močového měchýře, s vynalezl aspartam, též umělé sladidlo
  • přípustná dávka je 0-2,5 mg/ kg člověka
  • V USA je konzumace tohoto sladidla povolena ve větším množství než u nás, u nás se může přidávat do tzv. light a diabetických potravin jen v omezeném množství
  • je nekalorický
Popravdě, já sacharin vždy přidávala do všeho. Ať už do salátů, kávy nebo buchet...ale nikdy to nebylo ono. Vždycky po požití následovala taková odporná chuť jakoby kyselo-hořká. A co jsem si tak přečetla, jaké je to svinstvo, opravdu zvažuju konzumování třtinového cukru. Abych pravdu řekla, už ho konzumuji tak 3 měsíce, co jsem přestala sacharin kupovat nebo spíš mi v nemocnici došel a já měla jen cukr. A od té doby na kafe s cukrem nedám dopustit. Co vy? Co používáte ke slazení vy?

Komentáře

  1. Zajímavý článek:-)!
    http://glamourandbeautyforyou.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní14/6/13 15:25

    Nejlepsi na slazeni je stevie! Je to prirodni sladidlo bez kalorii, po kterym se ani nekazi zuby. ;-) Kupuju ji v Albertovi v tabletkach, kdy jedna je jako kostka cukru.

    OdpovědětVymazat
  3. I've read the comment that you've written me and I'm really happy that you've done a blog against the eating disorders! ^_^ well done!

    OdpovědětVymazat
  4. Zkus stévii, v poslední době jsem si ji oblíbila. Je přírodní, 8x sladší než cukr (toho jsem si teda nevšimla) a nízkokalorická.

    OdpovědětVymazat
  5. Při pečení používám právě třtinový cukr, čaje nesladím, kazí to jejich chuť, a ty ovocné jsou sladké i tak. :-) A salát by mě ani nenapadlo sladit. :-D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for taking the time to write a comment on my blog. I really do appreciate ♥

Oblíbené příspěvky