Čočkové lasagne

Dnes se s vámi podělím o jeden z mých top receptů, který má v domácnosti už celá léta své místo.
A není to ani nijak zvlášt náročné a suroviny seženete v každém obchodě s potravinami. Jde o čočkové lasagne, které neskutečně miluju a jsem si jistá, že  vy je budete milovat stejně jako já.

Čočkové lasagne (vegan, vegetarian)


POTŘEBUJEME:

  • lasagne (těstovinové plátky) 1 balení
  • jeden celý pórek
  • olej
  • cca 400ml rajčatového protlaku
  • přes noc namočenou velkozrnnou čočku
  • tofu
  • petrželka na ozdobení
  • sůl
  • sójovou smetanu, popř. zahuštěné mléko
POSTUP:

Zapékací mísu vymažeme olejem.
Na hluboké pánvi rozehřejeme stolní olej a přidáme nasekaný pórek.
Necháme cca 5min opékat a občas zamícháme.
Na pánev přidáme namočenou a scezenou čočku a vše zalijeme cca 400ml vody.
Pánev přikryjeme pokličkou a necháme dusit, aby nám čočka změkla.
Po nějakých 20 minutách pánev odkryjeme a vložíme rajčatový protlak a osolíme.
Vše zamícháme a necháme ještě necelých 5 minut za stálého míchání ohřívat.
Předehřejeme si troubu na 190 stupňu Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů).
Rozbalíme balíček lasagní.
Do zapékací mísy vložíme první vrstvu směsi z pánve. 
Na ni naklademe lasagne plátky tak, aby nám pokryly celý povrch. Nebojte se případně plátky přelomit.
Naneseme další vrstvu směsi z pánve a pokračujeme jako v předešlém kroku. Záleží na vás, kolikapatrové lasagne si uděláte, ale já doporučuji tak 4 vrstvy. Pozor! Poslední horní vrstva musí být lasagne plátky.
Na horní vrstvu si nahrubo nastrouháme tofu.
Vše zalijeme sójovou smetanou, aby nám těstovinové plátky změkly. 
Mísu vložíme do střední části trouby a pečeme cca 25 minut zakryté. 
Po 20 minutách sundáme poklop a pečeme ještě 5-10min odkryté.
Lasagne vyjmeme z trouby a necháme odpočinout.
Můžeme servírovat s kadeřavou petrželkou na ozdobu.





Komentáře

  1. Jo no pozor, to vypadá báječně. Vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
  2. No to vypadá opravdu krásně. :) Jen kdoví, jestli se dělají i celozrnné lasagne, jako když jsou celozrnné těstoviny. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, tak na to si mě nalákala, nemám ráda mleté maso, takže lasagních se vyhýbám, ale tohle je super alternativa :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Thank you for taking the time to write a comment on my blog. I really do appreciate ♥

Oblíbené příspěvky