Trocha z indické kuchyně - Kitchuri tutori
Za tu dobu, co tu přežívám s tím blbem, o kterém jsem se již zmínila v předchozím článku, jsem se alespoň přiučila něčemu novému v oblasti gastronomie, a to jest připravit kitchuri (směs luštěnin, ve které dominuje rýže s přídavkem zeleniny a speciálních koření). Zvládla jsem pro vás připravit i tutorial, ale než začnu, chci podotknout, že po přečtení ingrediencí asi budete někteří z vás dost znechuceni, ale neplašte se zbytečně. Tento recept je moc chutný, když jej umíte správně připravit a zabere jen půlhodinku i s přípravou.
Co budeme potřebovat?
- tlakový hrnec určený pro přípravu rýže (nebo můžete použít i normální hrnec)
- ostrý nůž
- krájecí prkénko
- pro ty, co mají problém s krájením cibule doporučuji nějaké ocelové ruce :)
Ingredience:
- 120 g rýže (chuťově výrazná je rýže basmati, ale nikoli ve varných sáčcích)
- 40 g čočky
- 35 g červené čočky
- 1 cibuli
- 1 větší papriku
- kari
- sůl, pepř
- špetku kurkumy, chilli
- olivový olej
Postup:
1) Nejprve propláchneme rýži
2) Poté nakrájíme cibuli na půlměsíčky (tenké pokud možno)
3) Do hrnce dáme olej a nakrájenou cibuli a necháme cibuli zesklenatit
4) Mezitím si nakrájíme papriku. Prvně ji rozkrojte napůl a poté nakrájejte na nudličky
5) Až nám cibule zesklovatí, smícháme luštěniny a vsypeme do hrnce, poté zalijeme dvojnásobkem vody
6) Přidáme nakrájenou papriku, sůl, pepř a koření. Kdo by nevěděl, kolik soli, tak já na takovou porci používám větší půllžičku, ale nezapomeňte na jedno zásadní pravidlo - soli radějí méně než-li více, poté si pokrm můžete dochutit dle vlastní chuti
7) Necháme vařit dokud se téměř všechna vody nevypaří
8) Celou směs v hrnci ještě důkladně promícháme
9) Necháme 5 minut odstát a můžeme podávat
pozn. tento pokrm je třeba dobrý s libanonským chlebem
Dejte mi každopádně vědět, jak vám to chutnalo :).
Já zbožňuji pikantní jídla, takže u mě chilli vítězí na plné čáře..
..máte rádi pikantní jídla?
Budu se těšit na odezvy,
Vaše Andie
Co budeme potřebovat?
- tlakový hrnec určený pro přípravu rýže (nebo můžete použít i normální hrnec)
- ostrý nůž
- krájecí prkénko
- pro ty, co mají problém s krájením cibule doporučuji nějaké ocelové ruce :)
Ingredience:
- 120 g rýže (chuťově výrazná je rýže basmati, ale nikoli ve varných sáčcích)
- 40 g čočky
- 35 g červené čočky
- 1 cibuli
- 1 větší papriku
- kari
- sůl, pepř
- špetku kurkumy, chilli
- olivový olej
Postup:
1) Nejprve propláchneme rýži
2) Poté nakrájíme cibuli na půlměsíčky (tenké pokud možno)
3) Do hrnce dáme olej a nakrájenou cibuli a necháme cibuli zesklenatit
4) Mezitím si nakrájíme papriku. Prvně ji rozkrojte napůl a poté nakrájejte na nudličky
5) Až nám cibule zesklovatí, smícháme luštěniny a vsypeme do hrnce, poté zalijeme dvojnásobkem vody
6) Přidáme nakrájenou papriku, sůl, pepř a koření. Kdo by nevěděl, kolik soli, tak já na takovou porci používám větší půllžičku, ale nezapomeňte na jedno zásadní pravidlo - soli radějí méně než-li více, poté si pokrm můžete dochutit dle vlastní chuti
7) Necháme vařit dokud se téměř všechna vody nevypaří
8) Celou směs v hrnci ještě důkladně promícháme
9) Necháme 5 minut odstát a můžeme podávat
pozn. tento pokrm je třeba dobrý s libanonským chlebem
Dejte mi každopádně vědět, jak vám to chutnalo :).
Já zbožňuji pikantní jídla, takže u mě chilli vítězí na plné čáře..
..máte rádi pikantní jídla?
Budu se těšit na odezvy,
Vaše Andie
Musím koupit jen červenou čočku, jinak určitě příští týden vyzkouším a dám vědět :)
OdpovědětVymazatTo by nemuselo být špatné, je tam všechno, co mám ráda!:)
OdpovědětVymazat